Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Teckel

Charmant, intelligent, onafhankelijk, stoer en sportief

Algemene korte beschrijving
De teckel is van oorsprong een dappere jachthond, bedoeld om vossen, dassen in hun hol (burcht) aan te pakken. Daarnaast werden en worden teckels veel gebruikt bij het nazoeken van gewond wild. Het zijn grote karakters in een handzaam formaat, met een onafhankelijke aard en een uitstekende neus. Er zijn drie verschillende vachttypen die qua karakter kunnen verschillen. De kortharige teckels zijn vaak wat eenkenniger, de langharige variant is het zachtst van karakter. De ruwhaarteckel is de stoerste van de drie en tevens de meest gebruikte bij nazoeken.

Kenmerken
Ras: Teckel
Rasgroep: Teckels
Land van herkomst: Duitsland
Vachttype: Kortharig, langharig of ruwharig, in verschillende kleuren.
Maten: De teckel kent drie formaten, deze worden niet bepaald aan de hand van schoftmaat, maar aan de hand van hun borstomvang. Van klein naar groot heb je dan de kaninchenteckel, met een borstomvang tot 30 cm en een gewicht van 4-5 kilo. Dan volgt de dwergteckel, met een borstomvang van 30-35 cm en een gewicht van rond de 6 kilo. Tot slot is er de standaard teckel, met een borstomvang vanaf 35 cm en een gewicht van rond de 10 kilo.
Aard: actief, intelligent en onafhankelijk.
Gezondheid: Teckels kunnen best oud worden, maar de lange rug is een kwetsbaar punt. Teckels zijn gevoelig voor hernia en daarmee samengaande problemen. Ook komen oogproblemen en epilepsie voor. Hartproblemen worden soms ook gezien en er komen wel teckels voor met angst, wat als een karakterfout moet worden aangemerkt.

Een teckel past bij jou als….
… je gevoel voor humor hebt en geduld. Teckels worden vaak eigenwijs genoemd, maar dat is niet helemaal terecht. Vanwege hun oorspronkelijke zelfstandige taak hebben ze een onafhankelijk karakter. Hoewel teckels uitstekend op te voeden zijn hoef je er doorgaans geen kadaverdiscipline van te verwachten. Teckels zijn vreselijk charmant, maar als je ze een vinger geeft gaan ze vervolgens voor je hand en daarna voor de rest.

Je wilt graag een teckelpup. Wat kun je verwachten?
Als je op zoek bent naar een teckelpup is het verstandig om voor jezelf te bepalen of je een werklijn wilt of liever een huishond. De rasvereniging kan je helpen aan namen van teckelfokkers die volgens de regels van de rasvereniging fokken. De prijzen voor teckelpups liggen tussen de 900 en 1600 euro. De kleinste variëteiten zijn over het algemeen het duurst.

Aan de slag met jouw teckel
Bij het trainen van een teckel zul je creatief moeten zijn (en blijven!) om hem gemotiveerd te houden. Het zijn intelligente honden die prima gehoorzaamheid kunnen leren, maar dat vraagt om een baas met overtuigingskracht en om creativiteit, geduld en humor. Met harde hand en dwang laat een teckel zich niet opvoeden, en wanneer een teckel eenmaal beledigd is, dan zal de baas dat weten ook. Omdat teckels door hun onafhankelijke aard en jachtpassie makkelijk weglopers kunnen worden zal van kleins af aan getraind moeten worden op betrouwbaar loslopen.

Teckels en SnObbs
Teckels zijn graag bij de mensen. De meeste teckels vinden het erg fijn om wat hoger te zitten en te liggen, zodat ze de wereld ook eens vanuit een ander perspectief kunnen bekijken. Een kleine mand of klein kussen plaats je gemakkelijk naast je op de bank. Teckels zijn ondanks hun stoere karakter vaak erg op hun comfort en kruipen graag weg onder een dekentje. Qua maat zijn alle mandjes van 70 cm geschikt voor een teckel. Ligt uw teckel liever languit? Neem dan een mand van 80 cm. Kunstlederen manden zijn zeer gemakkelijk in onderhoud en aan te kleden met dekentjes en speelgoed. Alle hoezen van de mandjes van stof kunt u wassen op 30 graden. De manden zijn stevig gevuld. Dit biedt de hond de mogelijkheid om lekker tegen de randen aan te kruipen en zich op te rollen zonder dat de rand doorzakt. Zeer comfortabel en het geeft uw teckel een geborgen gevoel.

SHOP HIER DE BESTE HONDENMAND VOOR EEN TECKEL

Je kan dit artikel delen via:

Deel via Facebook
Deel via Twitter
Deel via Linkdin
Deel via Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je op de hoogte blijven?

Meld u aan om exclusieve kortingen en speciale aanbiedingen te ontvangen.