Search
Close this search box.

De Amerikaanse Bulldog

Temperamentvol, trouw, beschermend

Wie kent ze niet? De “little rascals” (in het Nederlands: de boefjes), een Amerikaanse serie uit de jaren ’30. Grote vriend van het groepje kinderen was hond Pete, met die cirkel rond zijn oog. Pete was een Amerikaanse bulldog en waarschijnlijk een hond zoals velen graag zouden willen hebben.

De Amerikaanse bulldog kent als ras een grote groep van liefhebbers en fokkers. Er wordt een stamboek bijgehouden, maar de uitgegeven stambomen worden niet door de FCI erkend, zodoende zul je het ras dan ook niet op officiële FCI tentoonstellingen tegenkomen.
Het ras is in de 18e eeuw ontstaan in de Verenigde Staten en stamt af van de Engelse bulldog. Die erfenis kun je duidelijk terugzien in het hoofd. Naast een taak als familie/gezinshond werden de vroegste Amerikaanse bulldoggen verrassend genoeg ook ingezet als veedrijver. Het gedrongen lichaam van de Engelse bulldog was voor deze taak niet optimaal en de Amerikaanse bulldoggen werden dan ook atletischer gefokt ten opzichte van de Engelse bulldog.

Er ontstonden twee types, het wat zwaardere en compactere classic type en het lichtere en atletische standaardtype. De rasstandaard schrijft bij beide typen grotendeels hetzelfde, het zijn vooral de gewichten en de details waarop de typen van elkaar verschillen. Voor de leek: het classic type heeft een massiever, vierkanter hoofd met een iets kortere snuit en meer rimpels, het standaardtype heeft een meer wigvormig hoofd en minder rimpels.

De Amerikaanse bulldog is een middelgrote tot grote, krachtige kortharige hond van het molossertype, die volgens de Amerikaanse rasstandaard een werkhond is. Het moet dus echt een atletische hond blijven zonder overdrijving. De gewenste kleur is zoveel mogelijk wit, maar ook variaties op gestroomd, bruin of rood worden geaccepteerd. Egaal zwart is niet toegestaan.

Qua karakter behoort de Amerikaanse Bulldog een temperamentvolle, maar stabiele hond te zijn. Hij mag terughoudend zijn naar onbekenden en vreemde honden, maar wanneer dit neigt naar angst of (extreme) agressie wordt dat als fout aangerekend. De Amerikaanse rasstandaard zegt hierover het volgende: “Some assertiveness toward other dogs is not considered a fault.”

Bij dit imposante ras moet je er dus rekening mee houden dat de hond niet altijd goed met soortgenoten op zal kunnen schieten. Het mag alleen geen extreme vormen aannemen. Voor het eigen gezin is de Amerikaanse bulldog net als de meeste andere molossers een trouwe en beschermende hond.

Tekst: Anna van den Berg

SHOP HIER DE BESTE HONDENMAND VOOR EEN AMERIKAANSE BULLDOG

Je kan dit artikel delen via:

Deel via Facebook
Deel via Twitter
Deel via Linkdin
Deel via Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je op de hoogte blijven?

Meld u aan om exclusieve kortingen en speciale aanbiedingen te ontvangen.